Rūšiavimo šiukšliadėžės: „pasidaryk pats“ užsiėmimas vaikams

Rūšiavimo šiukšliadėžės: „pasidaryk pats“ užsiėmimas vaikams

Babysits
3 min. skaitymo

Ieškote, kaip lengviau paaiškinti vaikams, kas yra atliekų rūšiavimas? Turime jums puikiai tam tiksiantį užsiėmimą! Įgyvendindami šią „pasidaryk pats“ idėją ne tik smagiai su vaikais praleisite laiką, bet ir nesunkiai paaiškinsite jiems, kas yra rūšiavimas ir kodėl tai svarbu.

Kas yra atliekų rūšiavimas?

Rūšiavimas yra procesas, kurio metu atliekos rūšiuojamos pagal medžiagas, iš kurių yra pagamintos. Tai skiriasi nuo pakartotinio tam tikrų atliekų panaudojimo.. Pakartotinis produktų naudojimas yra, pavyzdžiui, kai panaudojate nereikalingus marškinėlius kaip grindų šluostę. Rūšiavimas tuo metu yra kai suskirstome įvairias atliekas taip, kad senos medžiagos galėtų būti naudojamos naujų produktų gaminimui.

Taip mūsų surūšiuotas popierius tampa nauju popieriumi ar popieriaus gaminiais, o surūšiuotas plastikas - naujais plastmasiniais buteliais ar kitais gaminiais. Rūšiavimo dėka iškertama mažiau medžių, sunaudojama mažiau natūralių dujų ir aliejaus. Tai labai naudinga aplinkai!

Yra kelių tipo rūšiavimo šiukšliadėžės, tokios kaip: stiklo rūšiavimas, popieriaus rūšiavimas, plastiko rūšiavimas, biologinės atliekos ir bendros atliekos.

Rūšiavimo tipai

Stiklo rūšiavimas skirtas būtent stiklo gaminiams. Tad prieš rūšiuodami stiklą būtinai nuimkite nuo butelių ir stiklainių dangtelius. Popieriaus rūšiavimas taip pat reiškia tik popierių. Tad prieš rūšiuodami popierių nepamirškite pašalinti bet kokį prie jo pridėtą plastiką. Lygiai taip pat, rūšiuojant plastiką į atitinkamą šiukšliadėžę meskite tik plastiką.

Nepamirškite, kad didelė dalis stiklo bei plastiko taros priimama specialiuose taromatuose. Tad jeigu nunešite juos į parduotuvę, taip ne tik gausite grynųjų, bet ir užtikrinsite, kad šios atliekos bus perdirbtos!

Biologinės ar žalios atliekos gali būti sodo augalai ar piktžolės. Tačiau dažnai tai ir namų ruošoje sutinkamos augalinės atliekos (tokios, kaip banano žievė).

Gaminame rūšiavimo šiukšliadėžę: „pasidaryk pats“ užsiėmimas

Šis „pasidaryk pats“ rankdarbis puikiai tinka bet kokio amžiaus vaikams ir yra smagus bei unikalus būdas vaikams papasakoti apie atliekų rūšiavimą. Tai taip pat tobulas užsiėmimas jei dirbate aukle ir prižiūrite vaikus!

Šiam „pasidaryk pats“ jums reikės:

  • Spalvoto popieriaus arba kartono
  • Žirklių
  • Lipnios juostos ir / arba klijų
  • Pieštuko
  • Spausdintuvo (pasirinktinai)

pasidaryk pats vaikams rūšiavimo šiukšliadėžė

1. Žingsnis.

Pasirinkite, kokio dydžio šiukšliadėžės norėsite ir atitinkamai išsikirpkite spalvotame popieriuje.

2. Žingsnis.

Sulankstykite popierių į 4 lygias dalis taip, kad viską sulankstytumėte kvadratu. Tada sutvirtinkite lipnia juosta.

3. Žingsnis.

Dangčio kraštui naudojome po kirpimo likusį popierių. Galite taip pat sulankstyti jį į 4 lygias dalis.

4. Žingsnis.

Sulenkite juostelę į kvadratą ir iš vidaus suklijuokite lipnia juosta.

5. Žingsnis.

Iškirpkite tokį kvadratą, kuris tilptų ant dangčio. Padėkite dangčio kraštą ant popieriaus lapo ir apibrėžkite, nustatydami, kokio dydžio turi būti kvadratas. Įsitikinkite, kad jis išsikiša, kad po to galėtumėte užklijuoti lipnia juosta arba priklijuoti iš vidaus.

6. Žingsnis.

Priklijuokite kvadratą prie dangčio krašto.

7. Žingsnis.

Įsitikinkite, kad dangtis gerai atitinka rūšiavimo šiukšliadėžę, jeigu ne, pakoreguokite.

8. Žingsnis.

Padarykite rūšiavimo šiukšliadėžėje angą. Tiesiog viduryje padarykite ir iškirpkite apvalią ar stačiakampę skylę.

9. Žingsnis.

Atspausdinkite arba nupieškite simbolį, kuris parodys, kokio tipo rūšiavimo šiukšliadėžė tai yra (popierius, plastikas, stiklas ar bendros atliekos) ir ką galima į šią šiukšliadėžę išmesti. Pavyzdžiui, tai gali būti stikliniai buteliai ar tara, popierinės dėžės ar pica. Galite dekoruoti dėžes, kaip tik norisi!

Dabar galite papasakoti savo vaikui apie atliekų rūšiavimą, skirtingas šiukšliadėžes ir kodėl šis procesas toks svarbus. Padėkite keletą skirtingų daiktų priešais vaiką ir leiskite jam pačiam viską išmesti į atitinkamą šiukšliadėžę. Jei vaikas ką nors įdeda į netinkamą šiukšliadėžę, galite paaiškinti, kodėl tai buvo neteisingas pasirinkimas.

Tikimės, kad jums ir jūsų vaikui patiko šis „pasidaryk pats“ užsiėmimas. Ieškote kitų smagių mokomųjų rankdarbių? Peržiūrėkite kitus užsiėmimus, susijusius su klimato kaita bei kitas „pasidaryk pats“ idėjas, kad pasisemtumėte kūrybinio įkvėpimo!

Prisijunkite prie vaikų priežiūros bendruomenės!

Prisijunkite nemokamai