Pasidaryk Pats: kuo skiriasi klimatas ir orai

Pasidaryk Pats: kuo skiriasi klimatas ir orai

Babysits
4 min. skaitymo

Ieškote smagaus užsiėmimo vaikams, kuris padėtų ugdyti ekologinę pasaulėžiūrą bei padėtų jiems geriau suprasti, kas yra klimato kaita? Tada turime jums puikų rankdarbį! Šis „pasidaryk pats“ užsiėmimas padės vaikams geriau suprasti skirtumą tarp klimato ir orų. Tiesiog sekite mūsų instrukcijas.

Šis „pasidaryk pats“ tinka įvairaus amžiaus vaikams ir yra puikus bei unikalus būdas papuošti vaikų kambarį. Tai taip pat tobulas užsiėmimas atliekant vaikų priežiūrą!

Kuo šis užsiėmimas naudingas?

Šiais laikais tikrai įprasta painioti klimato ir orų sąvokas, todėl daugelis žmonių mano, kad jos yra visiškai vienodos. Tiesa ta, kad šios sąvokos nėra vienodos, iš tikrųjų jos nurodo du visiškai skirtingus reiškinius. Šiame straipsnyje mes paprastai aptarsime klimato ir orų skirtumus, kad galėtumėte padėti savo pačių vaikui ar prižiūrimam vaikui geriau suprasti šiuos du terminus. Tada galėsite imtis įdomaus rankdarbio, kad praktiškai pavaizduotumėte tai, ko išmokote su vaikais.

Norint suprasti tokį sudėtingą reiškinį, kaip klimato kaita, labai svarbu pirmiausia suprasti, kas apskritai yra klimatas.

Skirtumai tarp klimato ir orų - paaiškinimas

Sąvokos „orai“ ir „klimatas“ negali būti vartojamos pakaitomis, nes tarp jų yra esminis skirtumas: laiko apimtis, tai yra, kiekvieno iš jų trukmė ar laikotarpis.

Orai reiškia atmosferos sąlygas, tai yra temperatūrą, drėgmę, kritulius ir pan. tam tikru laiku ir tam tikroje vietoje. Kasdieniuose pokalbiuose dažniausiai kalbame apie orus. Pavyzdžiui, sakydami, kad rytoj bus saulėta, debesuota ar audringa, turime omenyje orus, o ne klimatą.

Klimatas tuo tarpu yra dienos temperatūros, kritulių ir pan. vidurkis tam tikroje vietoje per ilgą laikotarpį, paprastai per 30 metų. Klimatas leidžia mums bent 30 metų tirti tam tikro regiono orus ir padeda suprasti, kokie metų laikai yra kiekvienoje pasaulio dalyje. Tokios ilgalaikės analizės dėka galime atskirti klimatą, pavyzdžiui, pusiaujo, atogrąžų, dykumos, stepės, subtropikų, Viduržemio jūros, jūrinį, žemyninį ir poliarinį.

Tokiu būdu, kalbėdami apie klimato kaitą, atsižvelgiame į per daugelį metų surinktus įrašus ir duomenis.

Kas yra orai

Klimatas nuodugniai tiriamas nuo senų laikų, nes kuo daugiau žinių apie jį turime, tuo geriau galime suprasti orus ir tiksliau juos numatyti. Gebėjimas nuspėti orus žmonėms visada buvo labai svarbus ir tebėra iki šiol.

Orų laikrodis orų matavimui

Darysime meteorologinį laikrodį, kuris tiesiog pažvelgus pro langą ir pamačius orą bet kuriuo metu padės vaikams geriau suvokti orų ar atmosferos laiko sampratą.

Pasidaryti laikrodį reikės:

Atsispausdinkite du žemiau nurodytus šablonus. Viename yra laikrodis ir jo rodyklė, o kitame elementai, kurie nurodo orą, tokie kaip saulė, debesys ir t.t.

Atsispausdinkite šablonus čia:

orų ir klimato rankdarbis vaikams

Taip pat reikės:

  • Žirklių
  • Klijų
  • Popieriaus
  • Spalvotų žymeklių
  • Virvelės laikrodžio pakabinimui

1. Žingsnis

Pradėkite nuspalvindami elementus, kurie atspindi orą, t.y. saulę, debesis ir kt. Taip pat nuspalvinkite rodyklę, kurią naudodami vaikai nurodys, koks tam tikru metu yra oras. Mes nuspalvinome rodyklę raudonai, tačiau jūs galite naudoti bet kurią kitą spalvą.

Klimatas ir orai pasidaryk pats

2. Žingsnis

Metas kirpti! Vaikams leiskite kirpti tik su suaugusiųjų priežiūra, nes gali būti pavojinga. Iškirpkite elementus, apibūdinančius orą, skritulį, rodyklę ir voilá!

Orai ir klimatas

3. Žingsnis

Dabar surenkame laikrodį. Naudodami pieštukinius klijus, priklijuokite kiekvieną elementą ant laikrodžio, kol visą užpildysite.

Orai ir klimatas

4. Žingsnis

Dabar pridėsime rodyklę prie laikrodžio. Tam reikės ne ilgesnio nei 3 cm stačiakampio formos popieriaus lapelio, tokio kaip matote paveikslėlyje.

Orai ir klimatas
Dabar jį susukite. Kuo sandariau susuksite, tuo geriau. Kad išlaikytumėte formą, patepkite šiek tiek klijų.

Orai ir klimatas

5. Žingsnis

Rodyklėje ir laikrodžio centre padarykite po skylutę. Padėkite susuktą popieriuką centre ir.. siurprizas! Dabar rodyklė gali suktis, kad rodytų skirtingus orus.
Orai ir klimatas

6. Žingsnis

Pridėkite virvelę, kad vaikai galėtų pasikabinti savo kūrinį kambaryje. Dabar jie visada žinos, kas yra orai! Ir sugebės juos apibūdinti kaip mažieji ekspertai.

Orai ir klimatas

Tikimės, kad jums patiko mūsų meteorologinio laikrodžio „pasidaryk pats“! Būtinai pasidalinkite su mumis savo kūryba Facebook arba Instagram naudodami @babysits.

Norite daugiau idėjų klimato ir aplinkosaugos tema? Peržiūrėkite mūsų mokslinius eksperimentus bei daugybę kitų užsiėmimų bei „pasidaryk pats“ idėjų!

Prisijunkite prie vaikų priežiūros bendruomenės!

Prisijunkite nemokamai