6 patarimai, kaip vaikus supažindinti su profesijomis

6 patarimai, kaip vaikus supažindinti su profesijomis

Babysits
3 min. skaitymo

Ar mes atkreipiame į tai dėmesį, ar ne, vaikai nuolat stebi aplinkinį pasaulį, renka informaciją ir bando suvokti, ką patiria, įskaitant ir tai, kokius darbus atlieka suaugusieji. Žemiau rasite patarimus, kurie pagelbės su vaikais kalbantis apie skirtingas karjeros galimybes.

1. Patarimas. Pristatykite vaikams kuo daugiau skirtingų profesijų

Dažnai vaikai supažindinami tik su tais darbais, kuriuos turi jų aplinkos žmonės. Todėl dažniausiai vaikai galvoja tik apie savo tėvų, senelių, giminaičių, kaimynų ar mėgstamiausių televizijos, filmų ir knygų personažų profesijas. Be šių profesijų apie kitas vaikai taip ir nesužino. Nenuostabu, kad dėl to vaikai dažnai pasirenka tą pačią profesiją, kaip tėvai ar mėgstamas televizijos personažas.

Darbas iš namų su vaikais

2. Patarimas. Skatinkite vaikų pomėgius

Nebūkite tie tėvai, kurie atgraso vaikus nuo jų mėgstamų veiklų, verčiau palaikykite vaikų pasirinkimą bei padėkite vaikams atpažinti savo stipriąsias puses. Tokiu būdu vaikams duosite gerų patarimų bei padėsite lengviau suprasti skirtingas profesijas ir joms reikalingas savybes. Pagalvokite apie tai, kokie įgūdžiai reikalingi skirtingiems darbams, kiek laiko reikia studijuoti, kokio atlyginimo galima tikėtis ir kokios būna darbo valandos.

Tačiau nepamirškite, kad kalbantis su vaikais apie profesijas, fantazija atlieka svarbų vaidmenį!

Mergaitė princesė

3. Patarimas. Neskirstykite darbų pagal lytį

Kai kurie vaikai gali galvoti, kad moteris negali būti atletė, futbolo žaidėja ar stoti į armiją, o vyrai neturėtų dirbti sveikatos ar grožio srityje. Dažnai vaikams sakoma, kad fiziškai sunkūs darbai skirti vyrams, o moterys gali atlikti lengvesnius priežiūros darbus ir panašiai. Tačiau tai visiška netiesa. Berniukai gali būti lygiai tokie pat rūpestingi, kaip mergaitės, o mergaitės gali būti lygiai tokios pat stiprios, kaip berniukai!

Tad stenkitės nepriskirti skirtingų darbų skirtingoms lytims. Geriau parodykite vaikui, kad viskas įmanoma! Jūsų vaikas nori būti profesionalus baleto šokėjas, o dukra svajoja dirbti policijoje? Tai puiku, metas laužyti tuos įsisenėjusius stereotipus!

Gaisrininkas

4. Patarimas. Pasitelkite žaidimus ir vaizduotę

Vaikai geriausiai mokosi žaisdami. Suteikdami vaikams galimybę žaisti su žaislais, susijusiais su konkrečia profesija, galite žaismingai papasakoti apie skirtingus darbus. Tai gali būti specialūs kostiumai, lėlės ar kiti daiktai, tokie kaip stetoskopas ar policininko kepurė.

Daktaras

5. Patarimas. Paprašykite vaiko įsivaizduoti savo ateitį

Jeigu vaikai yra vyresnio amžiaus, kitas puikus būdas kalbėtis apie profesijas yra pabandyti jų paklausinėti apie ateitį. Ar nori mokytis daug ar tik šiek tiek? Ar norėtum pradėti kažką savo ar galėtum dirbti kitam? Kaip norėtum leisti laiką? Ar norėtum turėti vaikų? Ir taip toliau. Kalbėdami apie savo ateitį vaikai geriau supranta, kad negali tiesiog pasirinkti viso likusio gyvenimo kelio, reikės į tai įdėti darbo.

Vaikas nenutuokia, kuo norėtų būti ateityje? Visiškai nesvarbu! Pasakykite jam, kad visas gyvenimas prieš akis, tikrai yra laiko atpažinti savo talentus ir stipriąsias puses.

Vaiko ir tėvų pokalbis

6. Patarimas. Nepamirškite, tai vaiko karjera, ne jūsų

Svarbu prisiminti, kad vaiko pasirinkimas nėra jūsų pasirinkimas. Visada norėjote būti nekilnojamojo turto agentu, bet niekada neturėjote galimybės to studijuoti ir dabar svajojate, kad jūsų vaikas dirbtų tokį darbą? Viskas suprantama, tačiau tai jūsų vaiko gyvenimas ir tik jis / ji gali nuspręsti, ką labiausiai norėtųsi dirbti. Tad padėkite vaikams pasirinkti, duokite patarimų, tačiau galutinį sprendimą vis tik priima jie.

Vaikas virėjas

Prisijunkite prie vaikų priežiūros bendruomenės!

Prisijunkite nemokamai