Kiek Lietuvoje kainuoja auklė?

Kiek Lietuvoje kainuoja auklė?

Babysits
7 min. skaitymo

Koks yra auklės atlyginimas arba kiek prižiūrėdama vaikus galėtumėte uždirbti per valandą? Skaitykite toliau ir sužinokite daugiau apie auklės atlygį bei kaip auklės kaina skiriasi pagal miestus.

Jau beveik pasisekė, radote patikimą auklę, kuri jau netrukus ateis pirmą kartą prižiūrėti jūsų vaikų. Beliko nuspręsti, koks bus auklės valandinis atlyginimas, tačiau kiek iš tikrųjų reikėtų pasiūlyti? Kokia yra vidutinė auklės kaina Lietuvoje? Ir kaip nustatyti, koks būtent turėtų būti auklės atlyginimas už valandą? Be panikos, būtent tam sukūrėme šį išsamų, paprastą vadovą, kad jums padėtume!

(Šaltinis)

Koks yra vidutinis auklės atlyginimas Lietuvoje?

Kaip rodo mūsų surinkti duomenys, vidutiniškai Lietuvoje auklėms mokama nuo 4-6 EUR (turint mažiau patirties ir išsilavinimo, papildomų įgūdžių) iki 6-10 EUR (turint daugiau patirties ir išsilavinimo, prižiūrint daugiau vaikų ir pan.). Tad valandinis auklės atlyginimas labai svyruoja priklausomai nuo įvairių aplinkybių.

*Tačiau, auklės kaina taip pat kiek skiriasi priklausomai nuo to, kuriame Lietuvos mieste esate. Tad pasidomėjome auklėmis keliuose Lietuvos miestuose. Auklės kaina Vilniuje kaip ir galima tikėtis yra didžiausia, čia tėvai vidutiniškai moka 7 EUR per valandą. O štai Klaipėdoje vidutinis auklės atlyginimas yra maždaug 4 EUR už valandą. Tad skirtumas tarp vidutiniško didžiausio ir mažiausio auklės atlyginimo vertinant pagal miestus gali būti 3 EUR ar net daugiau.

Kiek kainuoja auklė didžiuosiuose Lietuvos miestuose

Auklės kaina Vilniuje

Auklės atlyginimas Vilniuje yra kiek didesnis, negu vidutiniškas auklės atlygis kituose Lietuvos miestuose. Vilniuje už auklės paslaugas vidutiniškai mokama apie 7 EUR. Tai porą eurų daugiau už visos Lietuvos vidurkį, kuris yra maždaug 5 EUR.

Auklės kaina Kaune

Svarstote, kiek auklė galėtų kainuoti Kaune? Auklės Kaune gauna kiek mažesnį atlygį nei Vilniuje. Vidutinė auklės kaina Kaune yra apie 6 EUR, kiek daugiau nei šalies vidurkis.

Auklės kaina Klaipėdoje

O koks valandinis auklės atlyginimas Klaipėdoje? Čia vidutinė auklės kaina yra apie 4 EUR, kiek mažiau nei šalies vidurkis.

Atkreipkite dėmesį, kad tai tiesiog yra vidutinė auklės kaina. Kiti faktoriai, tokie kaip vaikų skaičius, papildomos užduotys ar patirties bagažas gali nulemti auklės atlygį. Norite sužinoti daugiau apie tai, kas nulemia auklės kainą? Apie auklės atlyginimą lemiančias priežastis skaitykite žemiau.

Kiek mokėti auklei?

Vidutiniškai, už valandą auklės prašo apie 5 EUR. Tačiau, kaip minėjome anksčiau, auklės kaina labai priklauso nuo situacijos ir pačios auklės. Tai priklauso nuo auklės patirties ir žinių, vaikų skaičiaus ar kokių kitų užduočių, kurias auklei reikėtų atlikti. Visa tai ir lemia, ar auklės atlyginimas bus didesnis ar mažesnis už vidutinį.

Minimalus atlyginimas

Sprendžiant, kiek mokėti auklei, svarbu atsižvelgti ir į minimalų atlyginimą ir kaip jis gali būti pritaikomas situacijai.
Lietuvoje nuo 2022-ųjų pradžios minimalus mėnesinis atlyginimas yra 730 EUR, o valandinis - 4,47 EUR, neatskaičius mokesčių (šaltinis)

Paveiksliuke žemiau galite matyti gerą apžvalgą apie tai, koks yra minimalus atlyginimas ir pagal ką galite nuspręsti, kiek mokėti auklei. Turėkite omenyje, kad tai minimalus valandinis atlyginimas. Tokie faktoriai, kaip žinios, patirtis ir papildomi reikalavimai ar atsakomybės gali padidinti vidutinį valandinį atlyginimą.

Žinios ir patirtis

Kaip tėvai, patys sprendžiate, ar norite auklės su daugiau patirties ar gal auklės, kuri labai myli vaikus, tačiau vaikų priežiūros patirties turi mažiau. Žinios ir patirtis ne visada susiję su amžiumi. Pavyzdžiui, kai kuriais atvejais 21-erių metų auklė gali turėti tiek pat patirties, kiek ir 16-metė.
Galiausiai, viskas priklauso nuo to, kas tėvams labiau priimtina. Kaip tėvai, galite pasirinkti pasamdyti auklę su mažiau patirties ir atitinkamai mokėti mažesnį valandinį atlyginimą. Arba, galite nuspręsti auklei mokėti didesnį atlyginimą, nes ji turi dvejų metų patirtį ir, pavyzdžiui, yra įgijusi pirmosios pagalbos pažymėjimą ar vairuoja.

Kokios yra auklės pareigos ir atsakomybės?

Be to, kad užtikrintų vaikų gerovę ir priežiūrą, auklė gali atlikti ir tam tikras papildomas užduotis. Auklė ir tėvai gali patys susitarti, kokios tos papildomos užduotys ar atsakomybės galėtų būti. Papildomos užduotys gali smarkiai padidinti auklės kainą.

Namų ruošos darbai

Kartais, tėvai ieško auklės, kuri taip pat vaikų priežiūros metu galėtų pasirūpinti buities darbais. Tokiais, kaip kambarių siurbliavimas, gaminimas ir / arba namų tvarkymas. Jeigu auklei tai priimtina, ji tikrai sutiks atlikti šias užduotis. Tačiau tokiu atveju ji gali paprašyti didesnio atlygio. Nes tai yra papildomos užduotys, kurias reikėtų atlikti pagrindinės užduoties metu - prižiūrint vaikus.

Pagalba su namų darbais

Ar jūsų auklė gerai supranta matematiką, o gal istoriją? Jeigu auklės prižiūrimam vaikui reikalinga tokia pagalba, tuomet auklė gali pagelbėti ir su namų darbais.

Vaiko paėmimas ir parvežimas

Kaip tėvai, taip pat galite susitarti, kad auklė pasiimtų vaiką ir nuvežtų, kur reikia. Pavyzdžiui, auklė gali pasiimti vaikus iš mokyklos ir nuvežti į futbolo treniruotę. Ne kiekviena auklė yra tokia laisva, dėl to gali paprašyti kiek didesnio užmokesčio už šią užduotį.

Augintinių priežiūra

2022-ųjų pradžioje Lietuvoje buvo virš 200 tūkst. registruotų augintinių. Tai oficialūs duomenys, tikėtina, kad realybėje augintinių Lietuvoje yra kelis kartus daugiau. (šaltinis). O kai tiek daug augintinių, tikrai didelis šansas, kad ir auklei tektų prižiūrėti kokį nors augintinį. Tokiu atveju pasirūpinimas augintiniu auklei yra papildoma atsakomybė. Tai gali būti šuns vedžiojimas, katės kraiko valymas, kailio šukavimas arba bendra augintinio priežiūra ir maitinimas.

Vaikų priežiūros valandos

Auklės kaina gali skirtis ir priklausomai nuo dienos laiko. Daugelis tėvų už dienos valandas auklėms moka daugiau, negu už vakarines ar naktines. Taip yra dėl to, kad vėlais vakarais ar naktį vaikai tiesiog miega, o auklei tereikia būti šalia, jeigu vaikai pabustų. Iš kitos pusės, auklėms, kurios prižiūri vaikus po vidurnakčio ar per naktį, dažnai mokamas didesnis nei įprastinis atlyginimas.

Kai reikia prižiūrėti daugiau nei vieną vaiką

Ar auklei reikės prižiūrėti keletą vaikų vienu metu? Tuomet auklės kaina kils. Tai žinoma siejama su papildoma atsakomybe ir darbu, kai tenka prižiūrėti keletą vaikų.

Vaikų amžius

Vaikai vis dar labai jauni ir jiems reikia daug priežiūros? Tuomet auklės atlyginimas paprastai būna didesnis palyginus su vyresnių vaikų priežiūra. Taip yra dėl to, kad prižiūrint mažus vaikus reikia daug daugiau darbo ir atsakomybės. Vyresni vaikai daugelį dalykų jau gali atlikti patys, tokius kaip, pavyzdžiui, nueiti į tualetą.

Peržiūrėkite paveikslėlį žemiau, kad pamatytumėte, kiek maždaug auklė gali paprašyti mokėti priklausomai nuo išvardintų priežasčių.

Kiek kainuoja auklė Lietuvoje

Valandinis auklės atlyginimas yra susitarimas tarp tėvų ir auklės. Atsižvelkite į žinias, patirtį ir auklės amžių bei aptarkite bet kokias papildomas užduotis, kurias auklei reikėtų atlikti. Tokiu būdu susitarsite dėl abiems priimtino, teisingo auklės atlygio.

Koks yra vidutinis auklės atlyginimas pasauliniu mastu?

Yra auklių, kurios pasirenka vaikus prižiūrėti užsienyje. Pavyzdžiui, tai gali būti papildomas darbas užsienio studijų metu, pagal au pair programą ar tiesiog pasirinktas darbas emigracijoje. Taip pat yra tėvų, kuriems auklė reikalinga užsienyje keliaujant ar persikėlus gyventi į kitą šalį.

Laimei, galite lengvai naudotis savo Babysits profiliu, kad rastumėte auklių ar auklės darbų net 53-ijose šalyse.
Nesvarbu, ar ieškote auklės užsienyje, ar norite dirbti aukle užsienyje, o gal tiesiog domitės, koks vidutinis auklės atlyginimas galėtų būti pasauliniu mastu (tose šalyse, kuriose mes veikiame), šią informaciją matysite žemiau.

Palyginus vidutines auklės kainas skirtingose šalyse, matome, kad Lietuvoje auklės atlyginimas mažesnis, negu pasaulinis vidurkis. Vidutinis auklės atlyginimas už valandą pasauliniu mastu yra apie 12 EUR.

Tačiau kuriose šalyse auklių atlyginimai didžiausi? Vienos iš didžiausių auklių kainų yra Šveicarijoje, Danijoje ar Australijoje. Australijoje vidutinis valandinis auklės atlyginimas yra apie 12.50 EUR, o Danijoje - apie 13.50 EUR. Pats didžiausias auklės atlyginimas už valandą priskiriamas Šveicarijai, kur auklėms vidutiniškai mokama apie 16.50 EUR už valandą.

Vidutinis auklės valandinis atlyginimas pasauliniu mastu

Nepamirškite, kad šie vidutinio valandinio darbo užmokesčio skirtumai tarp auklių skirtingose šalyse yra iš dalies dėl skirtingo šalių pragyvenimo lygio. Pavyzdžiui, nors auklės Šveicarijoje ir uždirba daugiausiai, vidutinės produktų ir paslaugų kainos taip pat yra didesnės negu kitose išvardintose šalyse.


Kai jau žinote, kiek šios paslaugos kainuoja, galbūt jau norite ir susirasti auklę? Peržiūrėkite auklių skelbimus mūsų svetainėje:

Prisijunkite prie vaikų priežiūros bendruomenės!

Prisijunkite nemokamai