Kultūrinė įvairovė - kaip apie ją kalbėtis su vaikais

Kultūrinė įvairovė - kaip apie ją kalbėtis su vaikais

Babysits
3 min. skaitymo

Nežinote, kaip kalbėtis su vaikais apie kultūrinę įvairovę? Jums pagelbės mūsų patarimai ir mokomųjų užsiėmimų idėjos.

Taigi, kaip mokyti vaikus apie žmonių skirtumus, kitokias kultūras? Yra daug būdų, padedančių pristatyti kultūrinę įvairovę vaikams. Šiandien dalinamės su jumis kai kuriais iš mūsų mėgstamiausių patarimų ir idėjų, tarp kurių yra:

  • Filmai ir knygos
  • Keliavimas
  • Istorija
  • Pokalbiai apie privilegiją

Kaip vaikus mokyti kultūrinės įvairovės naudojant filmus ir knygas

Filmai ir knygos gali būti puikus, smagus būdas supažindinti vaikus su naujomis kultūromis, kurios vaiko artimoje aplinkoje praktiškai niekada nesutinkamos. Žiūrėdami filmus ir skaitydami knygas vaikai nepalikdami namų gali sužinoti daugiau apie tai, kaip gyvena kiti žmonės, nesvarbu, ar jie būtų įsikūrę kitoje gatvės ar pasaulio pusėje.

Tai padeda vaikams suprasti, kad kiti žmonės gali gyventi visai kitaip nei jie. Filmai ir knygos vaikų paprastai labai mėgstami, tad tai tampa puikiu būdu lavinti bei skatinti meilę kultūrinei įvairovei.

Be to, kad lavina supratimą apie kultūrinius skirtumus, filmai ir knygos taip pat yra puikus būdas supažindinti vaikus su kitomis kalbomis. Dar daugiau, pavyzdžiui muzika ypač gerai pristato skirtingas kalbas ir kultūras.

Tad tai puikus vaikų mokymo apie kultūrinę įvairovę būdas.

Keliavimas

Kitas puikus būdas leisti vaikams pažinti kitokias kultūras yra tiesiog keliauti ir jas patiems patirti. Keliavimas gali būti puikus būdas leisti jiems pamatyti kitokius žmones, kultūras ir plėsti akiratį. Tai nereiškia, kad būtina keliauti aplink pasaulį!

Net apsilankymas naujame mieste ar kaimynystėje gali būti vertinga patirtis vaikams išmokti daugiau apie tai, kaip žmonės gyvena skirtingose vietose. Pavyzdžiui, kad ir naujų valgių ragavimas gali būti geras būdas patirti kitokią kultūrą, pernelyg toli nekeliaujant.

Kelionės metu (ar tai būtų fiziškai ar kulinariškai), būtinai papasakokite vaikams šiek tiek istorijos ar įdomių faktų apie tai, kur esate. Dažnai naudinga susidraugauti su vietiniais, gauti naudingų patarimų, geriau pažinti jų kultūrą.

Istorijos

Vaikams paprastai labai patinka istorijos. Bet ar kada pagalvojote jiems papasakoti istorijų, kurios iš tikrųjų kažkada nutiko? Istorijoje gausu daugybės įdomių nutikimų! Be to, kad bus įdomu pasiklausyti, tokiu būdu vaikai ir išmoks naujų dalykų, susipažins su kitomis kultūromis. Galite istorijas pasakoti filmų metu, skaitant knygą, lankant naują vietą ar kada jums patogiau.

Galite dalintis istorijomis apie tai, kaip susikūrė ar buvo atrastos skirtingos šalys, kaip žmonės gyveno anksčiau ir ką valgė, apie kalbų kilmę ir dar daugiau! Ypač mitologijoje gausu istorijų, kurios gali būti atviras langas į kitokias kultūras ir padėti vaikams geriau suprasti kultūrinę įvairovę.

Mokome vaikus kultūros istorijų pagalba

Pokalbiai apie privilegiją

Galiausiai, kalbant apie kultūrinius skirtumus, svarbu diskutuoti ir apie privilegiją. Geriau suprasdami privilegiją, vaikai geriau supras ir kitokius žmones.

Tiksliau, tai gali padėti vaikams paaiškinti, kodėl kai kurie žmonės gali turėti daugiau arba mažiau galimybių nei kiti (ar mes patys). Kai kuriems žmonėms tam tikrose situacijose gali būti sunkiau gauti paramos, priežiūros ar išteklių, palyginti su mumis pačiais. Arba atvirkščiai, mums gali būti sunkiau negu kitiems.

Tai nereiškia, kad dėl to vienas žmogus yra geresnis ar blogesnis. Tačiau svarbu apie tai su vaikais kalbėti, kad jie vertintų, ką turi bei būtų skatinami rodyti gerumą turintiems mažiau.


Tikimės, kad šie patarimai jums pagelbės kalbantis su vaikais apie kultūrinius skirtumus. Norite daugiau patarimų? Peržiūrėkite mūsų bendruomenės puslapį!

Prisijunkite prie vaikų priežiūros bendruomenės!

Prisijunkite nemokamai