Patarimai vaikų auklėjimui po skyrybų

Patarimai vaikų auklėjimui po skyrybų

Babysits
7 min. skaitymo

Susitarti dėl bendro vaikų auklėjimo (angl. „co-parenting“) po skyrybų nėra lengva, tačiau įmanoma. Tai netgi gali turėti tam tikrų privalumų jūsų vaiko atžvilgiu ir apskritai visai šeimai. Tad galbūt verta pabandyti? Jeigu norite sužinoti daugiau apie tai, kaip efektyviai kartu auginti vaikus po skyrybų, skaitykite mūsų patarimus žemiau.

Kas yra vadinamasis „co-parenting“?

„Co-parenting“ yra kai du suaugę žmonės dalinasi vaikų auginimo atsakomybe.

Tokie santykiai nuo įprastinių skiriasi tuo, kad šiuo atveju visas dėmesys skiriamas vaikui ir jo auginimui. Todėl šis terminas paprastai dažniausiai naudojamas apibūdinant tėvus, kurie nebėra poroje.

Kodėl verta pasidalinti vaiko auklėjimo atsakomybe

Tyrimai rodo, kad vaikai, kurių tėvai palaiko vadinamus „co-parenting“ santykius, užauga lygiai taip pat kaip ir vaikai, kurių tėvai buvo “sėkmingoje” santuokoje. Taip yra todėl, kad efektyvus bendras išsiskyrusių tėvų vaikų auklėjimas vaikams suteikia saugumo ir šeimos jausmą, kas pagerina jų savivertę ir pasitikėjimą savimi.

Pavyzdžiui, pastovumas tarp tėvų (namų ruoša ir pan.) leidžia vaikams jaustis saugiau, nes jie žino, ko galima tikėtis, jų nekankina neužtikrintumo ar nesąžiningumo jausmai.

Taip pat, matydami, kaip tėvai ramiai ir brandžiai sprendžia konfliktus, vaikai juos geriau suvokia, kas padeda geriau suprasti ir įveikti nesutarimus vėlesniame gyvenime. Apskritai, kai vaikai yra užtikrinti abiejų tėvų meile, jie gali daug lengviau susitaikyti ir su tėvų skyrybomis.

Kodėl tai naudinga patiems tėvams

Žinoma, draugiškas vaikų auklėjimo pasidalinimas turi ir daugelį privalumų tėvų atžvilgiu. Tokiu būdu abu tėvai aktyviai dalyvauja vaiko gyvenime ir niekam nekyla nuoskaudų. Efektyvus „co-parenting“ reiškia **mažiau konfliktų ir streso šeimoje, dėl ko tėvai gali skirti daugiau dėmesio ir praleisti daugiau smagaus laiko su vaikais.

Be to, paprastai vaikų santykiai su išsiskyrusiais tėvais, kurie auklėjimu tolygiai pasidalina, būna geri, nes vaikams suteikiama galimybė gerai praleisti laiką su abiem tėvais ir nė vieno atžvilgiu nebūna neigiamo nusiteikimo.

Būkite atsargūs: „co-parenting“ netinka kiekvienam

Nors „co-parenting“ turi daug privalumų ir tikrai padeda šeimoms geriau apsiprasti po skyrybų, reikėtų pažymėti, kad toks vaikų auklėjimo modelis kai kuriems gali netikti.

Pavyzdžiui, jeigu jūsų šeimoje kyla daug konfliktų ar netgi smurto, arba jeigu jūs ir jūsų buvęs / buvusi gyvenate toli nuo vienas kito, tada geriau pagalvoti apie kitokį sprendimą.

Jeigu jūs ir (arba) jūsų vaikas patiriate (arba įtariate) smurtą šeimoje, tada būtinai susisiekite su vienu iš specializuotos pagalbos centrų jūsų rajone čia.

vaikų auklėjimas po skyrybų

10 patarimų, kaip auklėti vaikus po skyrybų

Norite draugiško susitarimo dėl vaikų auklėjimo po skyrybų?

Turime jums keletą patarimų, kad „co-parenting“ procesas eitųsi sklandžiai.

1. Bendraukite pagarbiai ir efektyviai

Stenkitės į santykius su jūsų buvusiu partneriu / partnere žiūrėti profesionaliai. Tai reiškia, kad jums nebūtina mėgti žmones su kuriais „dirbate“, tačiau turite gerbti jų laiką ir stengtis dirbti kartu, kad pasiektumėte bendrus tikslus.

Tad būtent taip stenkitės matyti savo buvusį / buvusią ir kalbėkitės tik apie vaikus. Venkite užduoti asmeninius klausimus apie jų gyvenimą, tai dažnai nuveda į įtampą ir konfliktą, tad visada geriau gerbti vienas kito privatumą.

Kitas svarbus aspektas norint užtikrinti efektyvų bendravimą yra visada stengtis išklausyti. Net jeigu dėl kažko nesusitariate, svarbu, kad vienas kitą išklausote ir bandote suprasti kito žmogaus požiūrį.
Parodykite jiems, kad klausotės, pakartodami jiems tai, ką jie ką tik pasakė, ir užduodami klausimus - tai taip pat sumažina bet kokių nesusipratimų tikimybę.

2. Taip pat pagarbiai bendraukite savo vaiko akivaizdoje

„Jeigu neturi nieko malonaus pasakyti, geriau nesakyk iš viso“ - tikriausiai esate tarę šiuos išminties žodžius savo vaikui, tad dabar atėjo laikas pasinaudoti savo patarimu!** Niekada neįžeidinėkite savo buvusio partnerio / partnerės vaikų akivaizdoje bei nekalbėkite apie „suaugusiųjų problemas“**.

Vaikai gali jaustis kalti, kai jaučia spaudimą pasirinkti vieno iš tėvų pusę, jie netgi gali pradėti kaltinti save dėl skyrybų. Svarbu, kad net jeigu nesutinkate su buvusio partnerio / partnerės nuomone, rastumėte būdą, kaip bendrauti pagarbiai vienas su kitu vaiko akivaizdoje.

3. Nepamirškite pasirūpinti savimi

Skyrybos ir susitarimas dėl vaikų auklėjimo - tai tikrai nėra lengva. Įsitikinkite, kad nepamirštate pasirūpinti savimi. Pasikalbėkite su draugais ar terapeutu ir būtinai skirkite laiko sau bei neapleiskite savo pomėgių.

Tai sumažins konfliktų tikimybę vaikų akivaizdoje ir apskritai, rūpinimasis savimi reikš, kad patiriate mažiau streso ir aktyviai dalyvaujate vaikų auklėjime.

vaikų auklėjimas bendravimas terapija

4. Mokėkite atskirti jausmus nuo elgesio

Skyrybos gali sukelti daug nuoskaudų ir pykčio. Galbūt netgi vis dar puoselėjate romantiškus jausmus. Čia turbūt sunkiausia „co-parenting“ dalis, tačiau svarbiausia, kad vaiko poreikiai visada būtų pirmoje vietoje.

Kaip jau minėta anksčiau, nuoširdus pokalbis su draugais ar terapeutu padės lengviau ištverti šį nelengvą procesą, kas netiesiogiai padės ir jūsų vaikui.

Kai kuriems žmonėms mankšta yra tobulas būdas „nuleisti garą“, o kiti išsisaugoja vaiko nuotrauką kaip telefono pagrindinį ekraną, kad visada prisimintų, kas šiuo atveju svarbiausia.

5. Būkite komanda

Bendrame vaikų auklėjime po skyrybų labai svarbu aiškus susitarimas su buvusiu partneriu / partnere.

Vaikams ypač svarbu pastovumas ir rutina. Tad būtinai susitarkite dėl konkrečios dienotvarkės, taisyklių ir disciplinos, kad vaikas suprastų, kas yra tinkamas elgesys ir ko galima tikėtis tam tikrose situacijose.
Pastaba: nesivaržykite siekdami tapti „smagiuoju“ iš tėvų - kad ir kaip smagūs dalykai svarbūs, jūsų vaikui reikalinga jaustis saugiam ir žinoti ribas, todėl svarbu, kad abu tėvai tai užtikrina.

6. Sukurkite planą

Gera idėja (kai kuriose šalyse net ir privaloma) abiems tėvams atsisėsti ir kartu sudaryti vaikų auklėjimo planą, kad abu žinotumėte, kas ir kaip turėtų būti.

Tai suteikia jums galimybę numatyti bet kokias galimas problemas / situacijas prieš joms atsirandant, kad galėtumėte geriau jas spręsti.

Be taisyklių ir tvarkos, taip pat svarbu susitarti dėl vaiko medicininių ir finansinių poreikių, išsilavinimo ir priežiūros.

vaikų auklėjimas po skyrybų

7. Kaip palengvinti vaiko gyvenimą dviejuose skirtinguose namuose

Kaip jau minėjome, pastovumas ir rutina yra labai svarbūs vaikams, tad nuolatinis namų kaitaliojimas tarp tėvų gali būti sudėtingas.

Kad padėtumėte vaikui lengviau pasiruošti šiems pokyčiams, dar keletą dieną prieš vaikui persikeliant į kitus namus priminkite jam apie tai ir padėkite iš anksto susipakuoti, kad tai nebūtų paskutinės minutės reikalas. Taip pat gali būti naudinga laikyti pagrindinius praktinius daiktus, pvz., dantų šepetėlį, abiejuose namuose.

Kitas geras patarimas yra nuvežti vaiką į kitus namus, tačiau vengti ir parsivežti. Taip neatitraukiate vaiko nuo to, ką jis daro tą akimirką, ir nesijaučiate tarsi jį „atimate“.

Nustatykite dienotvarkę pagal kurią vaikui grįžus iš kitų namų pagaminate vaiko mėgstamiausią patiekalą arba drauge žaidžiate vaiko mėgstamiausią žaidimą. Tai palengvins vaiko perėjimą iš vienų namų į kitus.

Tačiau, turėkite omenyje, kad lygiai taip pat svarbu prireikus vaikui duoti erdvės. O jeigu vaikas atsisako vykti į kažkurio iš tėvų namus, išklausyti vaiko ir išsiaiškinti kodėl. Tai gali būti lengvai išsprendžiama problema, tokia kaip noras su savimi turėti vaiko mėgstamiausią žaislą. Jei priežastis yra emocingesnė, taip pat svarbu apie tai pasikalbėti su savo vaiku (kai jis tam pasiruošęs).

Nesijaudinkite - dažniausiai vaiko nenoras vykti į vieno iš tėvų namus būna laikinas, tai gali nutikti bet kuriam iš tėvų, tad nepriimkite to asmeniškai.

8. Lūkesčių valdymas

Net jeigu drauge parengėte vaiko auklėjimo planą, yra tikimybė, kad vis tik kils nesutarimų dėl skirtingo požiūrio į vaikų priežiūrą. Jeigu tai rimta arba nuolat pasikartojanti problema, gera idėja yra peržiūrėti numatytą vaiko auklėjimo planą ir problemą išspręsti.

Tačiau jeigu tai nėra kažkas esminio, tada geriausiai tai tiesiog pamiršti ir geriau susitelkti į vaiko auklėjimą.

Taip pat atminkite, kad „sąžininga“ ne visada reiškia „lygu“. Pavyzdžiui, jeigu žinote, kad jūsų buvęs partneris / partnerė ilgiau dirba ar daug daugiau uždirba, yra tikimybė, kad tiek laikas, tiek pinigai ne visada bus padalinti po lygiai.

vaiko auklėjimas po skyrybų dveji namai

9. Būkite lankstūs ir pasiekiami

Kalbėjome apie pastovumo svarbą, tačiau visi žinome, jog gyvenimas yra nenuspėjamas.

Gali kilti nenumatytų pasikeitimų vienoje iš tėvų dienotvarkių arba kritinė situacija. Visada svarbu laikytis dienotvarkės kaip sutarta, tačiau esant pasikeitimams taip pat svarbu tarpusavio supratimas ir pagarba.

Taip pat būkite lankstūs atsižvelgdami į savo vaiko poreikius. Galbūt jūs sugalvojote tobulą auklėjimo planą ir, žinoma, svarbu, kad tėvai kontroliuotų ir suteiktų vaikui saugumo jausmą, tačiau vis tiek galite retkarčiais pačiam vaikui suteikti laisvės ir paklausti, ką jis / ji norėtų veikti (proto ribose).

10. Naudokitės technologijomis

Visa bendro vaikų auklėjimo sėkmė slypi efektyviame planavime. Todėl programėlių, tokių kaip Google kalendorius, naudojimas, gali padėti geriau viską organizuoti ir planuoti.

Taip pat gali būti naudinga bendrauti raštu, t.y. susirašinėjant ir pan., kad turėtumėte „įrodymų“ tam, dėl ko susitarėte, kad išvengtumėte nesutarimų.

Atsižvelgiant į tai, taip pat gera idėja, kad abu tėvai būtų mokyklos kontaktų sąrašuose, kad visi turėtų naujausią reikalingą informaciją.

Tikimės, kad šie patarimai jums buvo naudingi ir linkime jūsų šeimai viso ko geriausio! Daugiau patarimų tėvams rasite čia.

Prisijunkite prie vaikų priežiūros bendruomenės!

Prisijunkite nemokamai