Kada vaikams dygsta pirmieji dantukai ir kaip sumažinti skausmą?

Kada vaikams dygsta pirmieji dantukai ir kaip sumažinti skausmą?

Babysits
4 min. skaitymo

Kada vaikui išdygsta pirmieji dantukai? Kaip palengvinti dantų dygimo skausmą ir kiek laiko trunka, kol išdygsta visi vaiko pieniniai dantys? Visa tai rasite šiame straipsnyje.

Kada išdygsta pirmieji pieniniai dantys?

Vidutiniškai, pirmieji pieniniai dantukai mažyliams išdygsta tada, kai jie yra maždaug 4 - 7 mėnesių amžiaus. Jei jūsų vaikui pirmieji pieniniai dantys išdygsta kiek anksčiau ar vėliau, nieko tokio. Kiekvienas vaikas skirtingas, tad 4 - 7 mėnesiai yra tiesiog apytikris laikotarpis. Pirmieji mažylio dantukai dažniausiai yra kandžiai apatiniame žandikaulyje. Tada dygsta kandžiai viršutiniame žandikaulyje, o po to jau seka ir likę dantukai.

Kaip atpažinti pirmuosius dantų dygimo požymius?

Dantų dygimas mažyliams gali būti labai nemalonus ir skausmingas. Taip yra todėl, kad dygstantys dantys sukelia dantenų spaudimą. Yra daug požymių, pagal kuriuos atpažinsite, kad vaikui pradeda dygti dantukai. Dažnai pirmieji dantų dygimo ženklai yra, kai mažyliai daug verkia, lengvai suirzta, padidėja seilėtekis, patinsta dantenos, nėra apetito ir sunku užmigti. Be to, vaikai gali pradėti kandžiotis, trintis skruostus ar tampytis ausis.

Kai kuriems mažyliams gali pasitaikyti išbėrimų, pakilti temperatūra ar paleisti vidurius. Jeigu šie simptomai užtrunka ilgiau, patartina pasitarti su gydytoju.

pirmieji pieniniai dantukai

Kaip sumažinti dantų dygimo skausmą?

Žinoma, jūs galėtumėte padaryti viską, kad tik palengvintumėte dantų skausmą kenčiančiam mažyliui. Laimei, yra keli būdai, kaip galite pagelbėti:

  • Masažuokite vaiko dantenas toje vietoje, kurioje dygsta dantis.
  • Duokite vaikui specialų dantų dygimo kramtuką. Tai gali padėti sumažinti skausmą. Dabar yra ir vadinamųjų vėsinamųjų kramtukų, tokie gali padėti dar efektyviau.
  • Duokite vaikui valgyti šaltų vaisių ar pavyzdžiui šalto agurko. Jie gali būti ir sutrinti vaikams, kurie dar nevalgo kieto maisto.
  • Galite duoti ibuprofeno arba aspirino skausmui malšinti. Jeigu taip pasirenkate, stenkitės vaistų duoti kuo mažiau bei pasitarkite su gydytoju.

Kiek laiko trunka nuo pirmojo dantuko iki kol visi pieniniai dantys išdygsta?

Dažniausiai 3 metų vaikai jau turi visus išdygusius pieninius dantis. Iš viso dantukų būna apie 20. Pirmiausia, kai kūdikis yra 4 - 7 mėn. amžiaus, išdygsta apatiniai kandžiai. Tada tarp 8 - 12 mėn. dygsta viršutiniai kandžiai ir visi kiti kandžiai. Tarp 13 - 19 mėn. dygsta priekiniai krūminiai dantys, o maždaug 16 - 22 mėn. - iltiniai dantys. Galiausiai, tarp 10 - 33 mėn. dygsta galiniai krūminiai dantys.

kada išdygsta pirmieji dantys?

Kada vaikams pieniniai dantys iškrenta?

Ką tik sužinojome, kad maždaug iki 3 metų vaikams išdygsta visi pieniniai dantys. Tačiau vaikams pieniniai dantys jau pradeda kristi tada, kai jiems yra maždaug 6 metai.

Nauji dantys stumia lauk senus pieninius dantis, taip atlaisvindami šaknis, kol dantys iškrenta. Taip pieninius dantis pakeičia nauji nuolatiniai dantys. Didžiajai daliai vaikų pieniniai dantys iškrenta ir nuolatiniai dantys išdygsta iki kol vaikams sukanka 12 metų.

Protiniai dantys gali pradėti dygti po kelių metų. Dažniausiai tada, kai vaikams sueina 18 metų, tačiau gali nutikti ir daug vėliau gyvenime arba visai neišdygti.

nuolatiniai dantys vaikai

Kaip dažnai turėtumėte valyti vaikų dantis?

Galite pradėti valyti vaikų dantis vos tik išdygsta pirmieji dantukai. Nors pieniniai dantys iškris, vis tiek labai svarbu jais pasirūpinti bei palaikyti tinkamą burnos higieną.

Pieniniai dantys turi plonesnį emalio sluoksnį negu nuolatiniai. Dėl to pieniniai dantys daug greičiau genda. Jei vaikas pieninių dantų neteks per anksti, jei nebus palaikoma tinkama burnos higiena, tai gali sukelti problemų dygstant nuolatiniams dantims.

Kaip prižiūrėti vaiko pieninius dantis?

Svarbu pradėti rūpintis pieniniais dantimis vos tik jie išdygsta. Štai keletas patarimų:

  • Naudokite tik tokią dantų pastą, kuri vaikui tinka pagal amžių.
  • Naudokite specialų atitinkamai amžiaus grupei pritaikytą šepetėlį (kuo minkštesnis, tuo geriau).
  • Valykite dantis vieną kartą per dieną iki kol vaikui sukaks 2 metai.
  • Vyresniam nei 2 metai vaikui dantis valykite du kartus per dieną.
  • Patys valykite vaikų dantis iki kol jiems sueis 10 metų.

    vaikų dantų valymas

Prisijunkite prie vaikų priežiūros bendruomenės!

Prisijunkite nemokamai