Kaip padėti vaikui užmigti

Kaip padėti vaikui užmigti

Babysits
3 min. skaitymo

Paruošti vaiką miegui kartais gali būti tikras iššūkis. Kai kurie vaikai tiesiog nenori eiti miegoti, arba jiems sunku atsipalaiduoti ir užmigti. Turime keletą patarimų, kurie gali padėti tėvams ir auklėms lengviau užmigdyti vaiką.

Vakariniai ritualai

Nuosekli vakaro rutina suteikia vaikui jausmą, kad jau metas nurimti ir pasiruošti miegui. Stenkitės kartoti tokias procedūras, kaip veido prausimas, dantų valymas ir pižamos apsivilkimas, kiekvieną vakarą ta pačia tvarka, kad vaikai priprastų.

Išvengsite streso ir jeigu vaikas pats susidės savo kuprinę darželiui ar mokyklai, bei pasiruoš aprangą naujai dienai iš vakaro.

Į pasiruošimą vakariniams ritualams taip pat stenkitės įtraukti vaikus: galbūt vaikas nori pasiruošti savo mėgstamiausius žaisliukus miegui arba palinkėti labos nakties broliams, sesėms ar augintiniams.

Nevalgykite vakarienės vėlai ir jokių naktinių užkandžių

Nors ir gali atrodyti kitaip, vaiko valgymo įpročiai yra labai svarbūs miego atžvilgiu. Valgydami vaikai įgauna daug daugiau energijos, o tai tikrai nėra gerai vėlų vakarą, ruošiantis miegui.

Taigi, svarbu pagalvoti apie tai, kaip vėlai vaikai vakarieniauja, bei kaip ir kokius vakarinius užkandžius bei desertus valgo. Stenkitės planuoti vakarienę pakankamai anksti prieš miegą, kad vaikas nebūtų kupinas energijos, kuri trukdytų atsipalaiduoti ir užmigti.

Tas pats pasakytina apie desertus ar užkandžius vakarais. Valgykite juos kuo greičiau po vakarienės, o ne prieš pat miegą.

Išjunkite visus elektroninius prietaisus

Spoksojimas į ekraną prieš miegą nėra gerai nei vaikams, nei suaugusiems. Ryškios šviesos ir veiksmas ekrane suaktyvina smegenis ir apsunkina atsipalaidavimą.

Ribokite vaikų ekrano laiką vakarais, nesvarbu ar tai telefonas, planšetė, kompiuteris ar televizorius.

Taip pat rekomenduojama apskritai nelaikyti šių prietaisų miegamajame. Tai sumažins pagundą šiuos prietaisus naudoti vakarais ir padės vaikams greičiau nurimti ir užmigti.

Žaidimai prieš miegą

Prieš miegą svarbu atsikratyti perteklinės energijos, nes taip daug lengviau atsipalaiduoti ir užmigti. Jau minėjome, kad ekrano laikas prieš miegą nėra gera idėja, tad ką kita galėtumėte nuveikti?

Užuot žiūrėjus televizorių, kodėl gi nenuveikus ko nors, kas leistų vaikui išnaudoti energiją prieš pradedant ruoštis miegui. Žaisti kokius nors žaidimus vaikui gali būti ir smagu, ir gali padėti atsikratyti energijos pertekliaus.

Tačiau taip pat svarbu, kad prieš pat miegą vaikai nebūtų per daug įsiaudrinę, todėl skirkite šiek tiek laiko nusiraminti, pavyzdžiui, kartu skaitydami knygą.

Arba galite žaisti mažiau energijos reikalaujančius žaidimus artėjant miego laikui, tokius kaip pavyzdžiui, stalo žaidimus.

Vaikų miegamasis turėtų būti tamsus ir vėsus

Tamsus kambarys, kuriame yra ne daugiau nei 19 laipsnių, yra tinkamiausias geram miegui.

Taip pat padeda, jei kambarys ir patalynė yra švarūs ir skaniai kvepia. Kambario ir žaislų tvarkymas gali būti vaiko vakarinės rutinos dalis, kas taip pat padės geriau pasiruošti miegui.

Garsinė knyga taip pat gali padėti

Netgi jeigu jau kartu skaitėte prieš miegą, garsinė knyga ar radijas daugeliui vaikų padeda greičiau užmigti. Šiais laikais parduodama ypač daug vaikiškų garsinių knygų. Jeigu turite kokią nors garsinių knygų programėlę, galite rasti tinkamų knygų skirtingo amžiaus grupėms.

„YouTube“ taip pat turi didelį garsinių knygų pasirinkimą bei visokios raminančios muzikos, kuri gali pagelbėti jūsų vaikui greičiau užmigti.


Tikimės, kad šie patarimai padės jums ir jūsų vaikams ne tik lengviau užmigti, bet it užtikrinti sklandesnį pasiruošimą miegui.
Po to, kai vaikai užmiega, atsipalaiduokite ir skirkite laiko sau! Labos nakties!

Prisijunkite prie vaikų priežiūros bendruomenės!

Prisijunkite nemokamai