Kaip mokyti vaikus saugiai elgtis internete

Kaip mokyti vaikus saugiai elgtis internete

Babysits
4 min. skaitymo

Gali būti ir smagu, ir sudėtinga mokyti bei lavinti vaikus apie internetą. Kada vaikai gali naudotis internetu, apskritai, turėtų būti aptariama pačioje šeimoje. Tačiau yra keletas dalykų, į kuriuos reikėtų atsižvelgti. Skaitykite toliau, jeigu norite sužinoti daugiau apie tam tikrus pavojus internete, kurie gali tykoti jūsų vaiko.

Internetas yra puikus dalykas ir gali būti labai naudingas. Tėvai dažnai nenoriai leidžia savo vaikams naudotis internetu, ir tame nėra nieko blogo. Internetas yra didžiulis, ir kai kuriems vaikams juo naudotis pirmąjį kartą gali būti iššūkis.

Tačiau prieš leisdami savo vaikams naudotis internetu savarankiškai, būtinai juos atitinkamai paruoškite. Mes sudarėme sąrašą, susidedantį iš tam tikrų interneto „spąstų“, apie kuriuos turėtumėte žinoti (ir taip pat kalbėti su vaikais) prieš leisdami jiems naudotis internetu be suaugusiųjų priežiūros.

Netinkamas turinys

Problema
Internete pilna įvairiausio turinio. Žmonės naudojasi internetu savišvietai arba pramogoms. Daugelyje svetainių yra vaikams netinkamo turinio ir daugumoje jų taikomi amžiaus apribojimai, pagal kuriuos vaikams turi būti mažiausiai 16 metų (kai kuriais atvejais ir 18 metų ar net daugiau).

Internetas siūlo daugybę dalykų, kurie gali būti naudingi mažo vaiko gyvenime, pavyzdžiui, mokomąjį turinį, animacinius filmus, gražias dainas. Tačiau jame taip pat yra daug vaikams netinkamo turinio. Atminkite, kad jūsų vaikas naudojasi internetu ir žiūrėdamas mėgstamą animacinį filmą „YouTube“, tad ir net ten gali užtikti nederamą turinį.

Sprendimas
Dabar kyla klausimas, kaip jūs, kaip tėvai, galite pasirūpinti šia problema? Pradžioje rekomenduojame griežtai reguliuoti ekrano laiką. Kai vaikas jau gerai supranta, kaip naudotis internetu, galite leisti tai daryti savarankiškai. Tačiau jei norite jaustis dar saugiau, rekomenduojame naudoti „tėvų kontrolę“. Šią nemokamą funkciją turi daugelis platformų, tokių kaip „Youtube“.

Patyčios internete

Problema
Internete patyčios vyksta kitokia forma ir tėvai dažnai net nesupranta, kad tai vyksta. Patyčios internete gali vykti susirašinėjimo platformoje ar komentarų skiltyje po jūsų vaiko pasidalintu įrašu. Bet kokiu atveju, patyčios internete yra lygiai taip pat žalingos, kaip ir patyčios mokykloje ar kitur.

Sprendimas
Kalbėkitės ir mokykite savo vaiką apie internetą ir kaip juo naudotis. Užtikrinkite vaiką, kad visada jį palaikote ir, kad vaikas gali bet kada su jumis pasikalbėti. Jei pastebite vaiko elgesio pasikeitimą, tai gali būti ženklas, kad turėtumėte įsikišti.

Sukčiai

Problema
Sukčiai yra visur, ir internetas jiems yra tobula terpė. Jie gali susikurti labai tikroviškus netikrus profilius! Sukčiai gali pavogti jūsų informaciją ar tapatybę.

Sprendimas
Pasikalbėkite su vaiku ir paaiškinkite, kodėl jie turi būti ypač atsargūs naudodamiesi internetu. Gali padėti, jei sukursite keletą netikrų scenarijų kaip pavyzdį ir kartu išspręsite problemą. Visada stebėkite vaiko elgesį, ir jei pastebite kardinalų pasikeitimą, tai gali būti pavojaus signalas!

Nuomonės formuotojai („influenceriai“)

Problema
Šiais laikais daug žmonių uždirba pinigus per socialinius tinklus. Instagrame, pavyzdžiui, pilna nuomonės formuotojų. Nuomonės formuotojai yra žmonės, kurie turi tūkstančius sekėjų, kurie dalinasi savo kasdienybe, tuo pačiu reklamuodami jiems patinkančius dalykus. Socialiniai tinklai bei juose išreikštos nuomonės dažnai stipriai veikia kitus žmones, ypač vaikus, todėl socialiniai tinklai gali turėti ypač svarbų vaidmenį pasitikėjimui savimi.

Sprendimas
Lavinkite savo vaiką apie tinkamą socialinių tinklų naudojimą. Mokykite juos, kad kai kurie vadinami influenceriai naudojasi socialiniais tinklais tik dėl pinigų ir dažnai reklamuoja dalykus, kurių patys iš tikrųjų nemėgsta. Tad svarbu patiems daugiau pasidomėti.

Priklausomybė

Problema
Paskutinis, bet ne mažiau svarbus dalykas, į kurį reikėtų atsižvelgti, yra priklausomybė. Nors internetas gali būti puikus išteklis, padedantis ugdyti ir pralinksminti vaiką, taip pat gali išsivystyti interneto priklausomybė.

Sprendimas
Rekomenduojame nustatyti griežtas ekrano laiko taisykles ir, jeigu įmanoma, naudoti „tėvų kontrolę“. Taip pat, labai rekomenduojame šviesti save ir savo vaiką apie naudojimosi internetu privalumus ir trūkumus ir apie tai, kaip privalome naudotis saugiai.


Tad šie yra penki didžiausi pavojai, apie kuriuos turite kalbėtis ir mokyti savo vaiką prieš leisdami jam naudotis internetu. Turėkite omenyje, kad šis sąrašas nėra baigtinis - yra daug daugiau su internete susijusių pavojų. Kad apsaugotumėte savo vaiką, ribokite ekrano laiką, naudokite tėvų kontrolės funkciją interneto svetainėse, bei lavinkite vaiką apie naudojimąsi internetu. Labai svarbu, kad vaikai žino, kaip tinkamai naudotis internetu bei save apsaugoti. Pasirūpinkite, kad vaikas žinotų, jog visada gali su jumis pasikalbėti, atidžiai jo klausykitės ir atsakykite į bet kokius jam rūpimus klausimus apie internetą.

Prisijunkite prie vaikų priežiūros bendruomenės!

Prisijunkite nemokamai