Saulės sistema: užsiėmimas vaikams

Saulės sistema: užsiėmimas vaikams

Babysits
6 min. skaitymo

Galbūt jūsų dukra nori būti astronaute, galbūt sūnus visada domėjosi žvaigždėmis, o gal su šia tema jūsų vaikai susipažino mokykloje ir dabar norite padėti jiems ruoštis kontroliniui. Kad ir kokia bebūtų priežastis, mūsų užsiėmimas Saulės sistemos tema yra tikrai smagus ir lengvas būdas mokyti vaikus astronomijos.

Užsiėmimas vaikams

Paruošėme atminties lavinimo žaidimą, kuris padės vaikams mokytis apie Saulės sistemą ir jos planetas. Šiam žaidimui atsispausdinkite šias korteles (spustelėkite ant kortelių, kad atsisiųstumėte pdf versiją).

1. Žingsnis. Atsispausdinkite ir iškirpkite korteles

2. Žingsnis. Iškirpę visas korteles, padėkite jas ant stalo į dvi skirtingas krūveles ir duokite vaikams, kad jie sužinotų ir įsimintų kuo daugiau apie Saulės sistemą ir įvairius jos aspektus.

3. Žingsnis. Kuo ilgiau vaikai žiūrės į korteles, tuo lengviau jiems bus žaisti atminties lavinimo kortelių žaidimą. Norėdami žaisti, tiesiog atskirkite korteles su planetos atvaizdu nuo kortelių su pavadinimu, sumaišykite ir padėkite jas atskirai.

Viskas! Žaidimą galima pradėti. Saulės sistema 1 Saulės sistema 2 Saulės sistema 3

Norite sužinoti dar daugiau apie Saulės sistemą? Skaitykite toliau.

Kas yra Saulės sistema?

Saulės sistema yra planetų sistema, esanti Paukščių take - spiralinėje galaktikoje, kuri yra visatos dalis.

Saulės sistemą sudaro 8 planetos ir kiti kosminiai kūnai, tokie kaip žvaigždės, asteroidai, palydovai ir kometos. Šios aštuonios planetos skrieja aplink centrinę žvaigždę, Saulę, ir tuo pačiu gravitacijos dėka sukasi aplink savo ašį.

Judėjimas Saulės sistemoje

Planetos Saulės sistemoje juda dviem pagrindiniais būdais.

Transliacinis judėjimas - taip planetos juda sukdamosi aplink Saulę dėl jos gravitacijos. Kelias, kuriuo planetos skrieja aplink Saulę, vadinamas jų orbita.

Tačiau planetos užtrunka skirtingą laiko tarpą, kol visiškai apskrieja Saulę. Kuo arčiau Saulės planeta, tuo mažiau laiko reikia apskrieti Saulę. Pavyzdžiui, Žemė skrieja 365 dienas, o Marsas - 687.

Rotacinis judėjimas - taip vadinamas planetų sukimasis apie savo ašį. Kiekvienos planetos apsisukimas apie savo ašį trunka skirtingą laiką, pavyzdžiui, Žemė trunka 24 valandas, o Veneroje dienos ilgis yra net 5,832 valandos.

Saulė

Saulė yra didelė centrinė Saulės sistemos žvaigždė aplink kurią sukasi kitos planetos. Ši žvaigždė nuolat skleidžia šviesą ir karštį. Be Saulės Žemėje nebūtų gyvybės.

Planetos

Saulės sistemos modelis vaikams

Uolėtos planetos

Jos taip pat vadinamos Žemės tipo planetomis ir daugiausia sudarytos iš uolienų ir metalo. Uolėtos planetos yra arčiausiai Saulės esančios planetos.

Merkurijus

Šios planetos pavadinimas romėnų mitologijoje reiškia pardavėjų ir pirklių dievą. Tai mažiausia Saulės sistemos planeta ir yra arčiausiai Saulės, todėl tai yra planeta, kuri trunka mažiausiai laiko apskrieti aplink Saulę. Merkurijus neturi palydovų.

Merkurijaus paviršiuje yra daug kraterių, todėl jis primena Mėnulį. Viena planetos pusė, ta, kurią labiausiai veikia Saulė, yra labai karšta - temperatūra siekia 425 laipsnius Celsijaus, o kita pusė yra labai šalta.

Venera

Romėnų mitologijoje šios planetos pavadinimas reiškia meilės deivę. Tai planeta, kuriai reikia daugiausiai laiko apsisukti aplink savo ašį, tad viena diena Veneroje atitinka 243 dienas Žemėje. Keista, bet ši planeta aplink Saulę skrieja priešinga kryptimi nei kitos planetos.

Pagal dydį tai artimiausia Žemei planeta, kuri, kaip ir Merkurijus, neturi palydovų.

Jos paviršius yra labai karštas, nes atmosferoje esančios dujos sulaiko šilumą. Ji taip pat atspindi saulės šviesą, todėl ji tokia šviesi, kad kartais Venerą galime pamatyti ir iš Žemės.

Žemė

Jos pavadinimas kilęs iš romėnų mitologijoje minimos deivės Telura. Žemė yra vienintelė apgyvendinta mūsų Saulės sistemos planeta. Taip pat galite paskaityti apie Žemės sluoksnius ir Mėnulio fazes mūsų bendruomenės puslapyje.

Marsas

Šios planetos pavadinimas kilęs iš romėnų mitologijoje minimo karo dievo. Tai mažiausia pagal dydį planeta. Marso paviršius turi ypatingą raudoną spalvą dėl geležies oksido, todėl ši planeta taip pat dar žinoma kaip raudonoji planeta. Ji turi du palydovus ir yra viena iš labiausiai ištirtų planetų, nes manoma, kad šioje planetoje gali egzistuoti gyvybė.

Dujiniai gigantai

Dujinės planetos yra tos, kurios yra toliausiai nuo Saulės, jos taip pat yra didžiausios planetos. Jas daugiausiai sudaro helis ir kitos dujos.

Jupiteris

Planetos pavadinimas kilęs iš romėnų dievo tuo pačiu vardu (graikų mitologijoje tai garsusis Dzeusas). Tai ir didžiausia, ir seniausia Saulės sistemos planeta. Turi 79 patvirtintus palydovus, žinomus kaip Jupiterio mėnuliai. Svarbiausi yra šie: Ijo, Europa, Ganimedas ir Kalista. Įdomus dalykas šioje planetoje yra tai, kad ji taip pat turi žiedus, tačiau jų beveik neįmanoma pamatyti.

Saturnas

Planetos pavadinimas kilęs iš romėnų dievo tuo pačiu vardu. Ši planeta taip pat žinoma kaip žiedų planeta, nes ji turi ypač spalvingus žiedus. Šie žiedai pagaminti iš ledo gabalų ir uolienų, kurie sukasi labai dideliu greičiu. Be to, ši planeta turi 53 patvirtintus palydovus ir 29 dar nepatvirtintus. Vieni Saturno metai yra 29 metai Žemėje.

Uranas

Pavadinimas kilęs iš dievo, minimo graikų mitologijoje. Šios planetos atmosferoje yra metano, dėl ko Uranas yra mėlynas. Urano atmosfera yra šalčiausia - apie -224 laipsnių Celsijaus. Planeta taip pat turi palydovų ir žiedus, tačiau pastarieji nėra tokie gražūs, kaip Saturno. Įdomu tai, kad ši planeta sukasi aplink labai pasvirusią ašį, todėl jos poliai yra beveik tame pačiame aukštyje kaip ir pusiaujas kitose planetose.

Neptūnas

Pavadinimas kilęs iš romėnų jūrų dievo. Tai labiausiai nuo Saulės nutolusi planeta, todėl ilgiausiai skrieja aplink Saulę (apie 165 Žemės metus). Turi palydovų ir žiedus, tačiau juos labai sunku pamatyti. Planetos atmosfera taip pat sudaryta iš metano, dėl ko Neptūnas yra mėlynas, kaip ir Uranas. Tai taip pat šalčiausia planeta Saulės sistemoje.

Dilema dėl Plutono

Plutonas anksčiau buvo laikomas devintąja planeta Saulės sistemoje, nes buvo labiausiai nutolęs nuo Saulės. Tačiau prieš keletą metų astronomai nusprendė, kad Plutonas negali būti laikomas planeta, nes dėl savo dydžio labiau priskiriamas kitai kategorijai - nykštukinėms planetoms.

Jeigu jums patiko šis užsiėmimas, mūsų bendruomenės puslapyje rasite kitų užsiėmimų vaikams, pasidaryk pats idėjų ir dar daugiau!


Šaltinis: NASA Space Place.

Prisijunkite prie vaikų priežiūros bendruomenės!

Prisijunkite nemokamai