Staigios kūdikių mirties sindromas (SKMS): priežastys ir prevencija

Staigios kūdikių mirties sindromas (SKMS): priežastys ir prevencija

Babysits
3 min. skaitymo

Staigios kūdikių mirties sindromas (SKMS): galbūt apie tai kažką girdėjote ir bijote, tačiau nelabai žinote, kas tai per sindromas ir kaip sumažinti jo riziką. Dėl to pasikalbėjome su vaikų ligų gydytoju neonatologu, dirbančiu vienoje Prancūzijos gimdymo ligoninių, kad papasakotų daugiau apie šį sindromą.

Staigios kūdikių mirties sindromas (SKMS), liaudyje vadinamas lopšio mirtimi, yra staigi prieš tai palyginti sveiko kūdikio mirtis. Babysits požiūriu ši tema ypač svarbi, tad nusprendėme ją pristatyti jums, kad geriau šį sindromą suprastumėte ir galėtumėte imtis reikalingų žingsnių bei sumažinti riziką. Visa informacija ir patarimai, kuriuos rasite šiame straipsnyje yra duoti profesionalo, tad toliau skaitykite, ką sužinojome iš vaikų ligų gydytojo neonatologo (specializuojančio su naujagimiais).

Kas yra SKMS?

Kaip jau minėjome, šis sindromas dažnai pavadinamas lopšio mirtimi. Kaip aiškina vaikų ligų gydytojas: “Šis sindromas ištinka, kai sveikas 0 - 6 mėn. kūdikis staiga miršta miego metu. Šią mirtį sunku paaiškinti, nes priežastis nerandama ir ji visada ištinka tada, kai kūdikis miega naktį ar pokaičio metu.” Todėl šis sindromas negali ištikti, kai kūdikis nemiega.

Miegantis kūdikis

Kaip dažnai SKMS ištinka?

Kai kuriose šalyse organizuota daug prevencinių kampanijų, ypač 1990-aisiais, kad šeimos nustotų guldyti kūdikius ant pilvo. Nuo šių kampanijų pradžios matyti didelis sindromo atvejų sumažėjimas.

Lietuvoje SKMS atvejai reti. Registruojama iki 10 SKMS atvejų per metus (iš apytiksliai 30 000 gimusių kūdikių).

Kaip išvengti SKMS?

Staigios kūdikių mirties sindromo riziką galima sumažinti imantis šių priemonių:

  • Pirmiausia, svarbu, kad kūdikio miegui neguldytumėte ant pilvuko. Kūdikį guldant ant nugaros netikėtos mirties tikimybė sumažinama 75%. Tad pirmasis patarimas būtų guldyti vaiką nugara ant kieto čiužinio ir žinoma be pagalvės.

  • Migdykite vaiką į lovytę “specialiame kūdikių miegmaišyje”, be jokių papildomų antklodžių. Nepersistenkite su žaislais, lovelėje palikite daugiausiai vieną minkštą žaislą.

  • Vaikų ligų gydytojas taip pat pataria: "Migdyti vaiką vėsiame kambaryje, 18°C ar 20°C temperatūroje bei tėvams miegoti tame pačiame kambaryje iki kol vaikui sueis 6 mėnesiai".

  • Jeigu rūkote, svarbu nerūkyti namų viduje. Cigarečių dalelės taip pat gali būti rizikos veiksnys.

  • Galiausiai, turėkite omenyje, kad riziką ypač padidina miegojimas su kūdikiu kartu, toje pačioje lovoje. Kaip mums paaiškino gydytojas: “Galite netyčia kūdikį miego metu prispausti, o tai labai pavojinga”. Tad niekada nemiegokite su vaiku toje pačioje lovoje. Vietoj to galite naudoti specialią vaikišką lovelę, kurią galima prijungti prie jūsų lovos. Tai leis jums būti šalia kūdikio ir sumažins prispaudimo riziką.

SKMS sindromas

Nauji riziką mažinantys daiktai

Kai kurie daiktai, tokie kaip specialūs naujoviški lopšiai, buvo sukurti staigių kūdikių mirčių sumažinimui. Tokie lopšiai turi įtaisytus mikrofonus, kurie gali aptikti kūdikio verksmą ir automatiškai apversti kūdikį, užtikrindami, kad jis visada guli ant nugaros.

Tačiau gydytojas, su kuriuos kalbėjomės nurodė, kad tokie daiktai nebūtini, jeigu laikotės aukščiau nurodytų rekomendacijų. Jeigu į jas atsižvelgsite, toks lopšys neturės įtakos SKMS rizikos sumažinime. Dar daugiau, tokie lopšiai gali tėvams kelti daug streso, o kartu ir pačiam kūdikiui.


Tikimės, kad ši informacija jums buvo naudinga ir dabar apie šį sindromą žinote daugiau. Susisiekite, jeigu turite daugiau klausimų. Taip pat galite paskaityti įvairių patarimų kitomis temomis mūsų bendruomenės puslapyje.

Prisijunkite prie vaikų priežiūros bendruomenės!

Prisijunkite nemokamai