Žemės sluoksniai: mokomasis užsiėmimas vaikams

Žemės sluoksniai: mokomasis užsiėmimas vaikams

Babysits
4 min. skaitymo

Šis paprastas ir praktiškas užsiėmimas yra puikus būdas padėti vaikams suprasti Žemės sluoksnius. Galite naudoti daiktus, randamus namuose - greitai pasiruošite šiam smagiam užsiėmimui.

Galite peržiūrėti mūsų vaizdo įrašą, kuriame nuosekliai parodome, kaip pasigaminti Žemės sluoksnius. Na, o kiek detalesnę informaciją rasite skaitydami žemiau.

Jums reikės:

  • Spalvoto popieriaus arba kartono (geriausiai: mėlyno, žalio, juodo, raudono, oranžinio arba geltono)
  • Žirklių
  • Smeigtuko popieriui
  • Rašiklio
  • Skriestuvo (ar ko nors kito, ką randate namuose ir kas gali būti naudojama apskritimams nupiešti)

Pirmas žingsnis

Skriestuvu nubrėžkite didelį apskritimą ant juodo popieriaus ir atsargiai iškirpkite. Šis juodas skritulys bus Žemės pluta. Šviesiai rašančiu rašikliu ar dažais užrašykite pavadinimą.

Žemės pluta mokomasis užsiėmimas vaikams

Antras žingsnis

Skriestuvu nubrėžkite kiek mažesnį nei prieš tai apskritimą ant raudono popieriaus, ir atsargiai iškirpkite. Šis raudonas skritulys bus Žemės mantija. Užrašykite pavadinimą.

Žemės mantija mokomasis užsiėmimas vaikams

Trečias žingsnis

Skriestuvu nubrėžkite apskritimą, mažesnį už mantiją, ant oranžinio popieriaus, ir atsargiai iškirpkite. Šis oranžinis skritulys bus Žemės išorinis branduolys. Užrašykite pavadinimą.

Žemės išorinis branduolys mokomasis užsiėmimas vaikams

Ketvirtas žingsnis

Galiausiai, skriestuvu nubrėžkite mažiausią apskritimą ant geltono popieriaus, ir atsargiai iškirpkite. Šis geltonas skritulys bus Žemės vidinis branduolys. Užrašykite pavadinimą.

Žemės vidinis branduolys mokomasis užsiėmimas vaikams

Penktas žingsnis

Atspausdinkite keletą valstybių ar žemynų formų, kurias apibrėšite ir iškirpsite žaliame popieriuje. Galite sukurti ir savo pačių žemynus, jei jums taip labiau patinka!

Žemė geologijos pagrindai mokomasis užsiėmimas vaikams rankdarbis

Šeštas žingsnis

Skriestuvu nubrėžkite didžiausią apskritimą ant mėlyno popieriaus ir atsargiai iškirpkite. Šis mėlynas skritulys bus Žemė. Iškirpkite 90 laipsnių kampą Žemėje ir priklijuokite žaliuosius žemynus / valstybes ant viršaus.

Žemės paviršius mokomasis vaikų užsiėmimas geologija rankdarbiai

Septintas žingsnis

Uždėkite skritulius ant vienas kito (tokia tvarka: pluta, mantija, išorinis branduolys, vidinis branduolys, Žemė). Paskui prispauskite skritulius smeigtuku ir viskas!
Žemės sluoksniai geologija mokslinis užsiėmimas vaikams rankdarbiai

Geologijos pamoka

Baigus gaminti Žemę ir jos sluoksnius, papasakokite vaikams apie kiekvieną iš šių sluoksnių. Vaikams bus lengviau suprasti informaciją laikant rankose „tikrą” Žemę.

Pluta

Žemės pluta yra ploniausia iš visų Žemės sluoksnių ir susideda iš dviejų dalių: okeaninės plutos ir kontinentinės plutos. Okeaninė pluta yra pluta, kuri glūdi po vandenynu, o kontinentinė pluta yra pluta, kuri glūdi po žeme.

Ar žinojote, kad okeaninė pluta sudaro 71% viso Žemės paviršiaus, o kontinentinė - tik 29%? Tai reiškia, kad didžioji mūsų planetos dalis padengta vandeniu!

Įdomūs faktai vyresniems vaikams:

Okeaninė pluta sudaryta iš nuosėdinių ir bazaltinių uolienų, o kontinentinė pluta sudaryta iš vulkaninės kilmės, metaforinių ir nuosėdinių uolienų.

Temperatūra: 200 - 400 laipsnių Celsijaus

Gylis: 8 km - 70 km storio

Mantija

Mantija yra antrasis Žemės sluoksnis, plytintis po Žemės pluta. Mantija yra labai, labai sunki. Tokia sunki, kad jos svoris sudaro 85% viso Žemės svorio!

Įdomūs faktai vyresniems vaikams:

Mantiją sudaro uolienos, kuriose yra silikono, geležies, magnio, aliuminio, deguonies ir kitų mineralų.

Temperatūra: 200 - 4000 laipsnių Celsijaus

Gylis: 2900 km storio

Išorinis branduolys

Ar žinojote, kad šis Žemės sluoksnis toks karštas, kad yra visiškai skystas? Netgi karštesnis už Saulę!

Įdomūs faktai vyresniems vaikams:

Išorinį sluoksnį daugiausia sudaro išsilydžiusi geležis ir nikelis. Šių metalų judėjimas Žemės branduolyje paverčia Žemę magnetine.

Temperatūra: 4400 - 6100 laipsnių Celsijaus

Gylis: 2400 km storio

Vidinis branduolys

Vidinis branduolys yra pačiame Žemės centre. Tai labai karštas kamuolys, kurį daugiausia sudaro geležis. Tačiau nors ir labai karštas, vidinis branduolys nėra skystas. Kodėl? Nes Žemės slėgis yra toks didžiulis, kad neleidžia geležiai išsilydyti.

Įdomūs faktai vyresniems vaikams:

Vidinis branduolys sudarytas iš kietos geležies ir nikelio. Ir kadangi vidinis branduolys yra taip toli nuo Žemės paviršiaus, tikėtina, kad mes dar daug ko apie jį nežinome.

Temperatūra: 6000 laipsnių Celsijaus

Gylis: 1250 km storio

Ar jums patiko šis užsiėmimas vaikams? Jeigu esate auklė, prižiūrint vaikus, šis užsiėmimas būtų puikus būdas praleisti laiką prižiūrint vaikus. Norėtumėte pamatyti, ką sukūrėte! Pasidalinkite, pažymėdami @babysits ir naudokite #babysits, kad ir mes pamatytume!

Nepamirškite, turime dar daugiau puikių užsiėmimų ir rankdarbių idėjų.

Prisijunkite prie vaikų priežiūros bendruomenės!

Prisijunkite nemokamai