Idėjos ekologiškoms Kalėdoms: tvarumas šventiniu laikotarpiu

Idėjos ekologiškoms Kalėdoms: tvarumas šventiniu laikotarpiu

Babysits
7 min. skaitymo

Kalėdos jau visai čia pat ir daugelis iš mūsų jau ruošiamės tam triukšmingam šventiniam laikotarpiui. Tačiau nors Kalėdos turbūt yra džiugiausias laikas metuose, drauge tai ir laikotarpis, kuomet visko suvartojama daugiausiai. Norite tvaresnių Kalėdų? Peržiūrėkite mūsų patarimus apie tai, kaip atšvęsti ekologiškiau.

Idėjos ekologiškoms Kalėdoms

Švenčių laikotarpiu perkame daug maisto, dovanų ir dekoracijų, norime kuo ypatingesnės patirties su draugais ir šeima. Tačiau dažnai pamirštame, kokią įtaką mūsų šventės turi aplinkai. Vien tik JAV Kalėdiniu laikotarpiu išmetama apie 5 mln. tonų šiukšlių daugiau, nei įprastai (All Things Supply Chain). Kodėl šiemet neatšvęsti kiek kitaip bei įgyvendinti keletą ekologiškų idėjų?

Dovanos

Mūsų mažiesiems Kalėdos yra tas magiškas laikotarpis, kai Kalėdų Senelis atneša dovanų. Šios dovanos dažniausiai būna supakuotos gražiame šventiniame popieriuje, kuris puikiai atrodo po egle. Tačiau nors ir atrodo gražiai, šis popierius mikliai sudraskomas nekantraujančiomis rankomis ir iš karto išmetamas.

Vien dovanų popieriaus JAV šventiniu laikotarpiu išmetama 4 mln. tonų (All Things Supply Chain). Perteklinis vartojimas yra rimta problema visame pasaulyje, todėl svarbu atsižvelgti į tai, kur ir kaip perkame dovanas šeimai ir draugams. Mūsų idėjos padės sutikti Kalėdas ekologiškiau.

Kalėdų dovanos

Dovanų pirkimas

Pirmoji dovanų teikimo dalis – rasti tinkamiausią dovaną kiekvienam. Nesvarbu, ar esate žmogus, kuris iš anksto viską planuoja ar galbūt perkate paskutinę minutę, ieškant dovanų skubėti nereikia. Šiais metais pasistenkite būti sąmoningesni, pagalvokite apie savo vartojimo įpročius bei apie tai, kokią įtaką aplinkai daro jūsų perkami produktai. Vietoj krūvos trumpalaikių madingų dalykų geriau paieškokite prasmingos dovanos, kuri „gyvens“ ilgiau. Svarbu pagalvoti apie tai, iš kur tam tikri mūsų dovanojami daiktai gaunami ir ar jie tikrai būtini.

Pastaraisiais metais labai populiaru tapo apsipirkti naudotų daiktų parduotuvėse. Be abejonės, tai puikus būdas gyventi tvariau. Kartais netgi gali pasisekti rasti žaislų neišpakuotose pakuotėse. Kitas geras būdas kaip pirkti tvariau yra pirkimas iš vietinių mažų parduotuvėlių. Vietiniai produktai ir rankų darbo gaminiai yra puikus būdas paremti bendruomenę bei rasti tvariau pagamintų dovanų. Svarbiausia, kad pirktumėte atsakingai, su tikslu ir tokias dovanas, kurios bus mylimos ir ilgai tarnaus.

Dovanų pirkimas

Dovanų pakavimas

Kita (kiek smagesnė) dovanų teikimo dalis yra dovanų pakavimas. Daugelis iš mūsų pakartotinai panaudojame tą patį dovanų popierių ar dovanų maišelius iš kitų metų. Bet ar tikrai žinome, kad jie paskui gali būti perdirbti? Jei perkate naują pakavimo popierių, įsitikinkite, kad jis yra 100% perdirbamas ir panaudojus atsakingai atiduokite perdirbimui. Taip pat galite dovanų pakavimui panaudoti ekologiškus pakavimo produktus, tokius kaip rudas popierius, biologiškai skaidomas popierius, ekologinės medžiagos, džiutas ar seni dovanų maišeliai ir dėžutės. Ką bepasirinktumėte, jausitės geriau žinodami, kad jūsų dovanos supakuotos ekologiškai!

Dovanų pakavimas

Kalėdų stalas

Pakalbėkim apie maistą! Kalėdinė vakarienė yra svarbiausia Kalėdų dalis (po Kalėdų Senelio, žinoma). Visi norime kuo skaniau pavalgyti, tačiau svarbu nepamiršti ir mūsų planetos bei siekti kuo ekologiškesnės vakarienės.

Iš viso maisto, kurį perkame, vidutiniškai išmetame 18%. Šis maistas prie globalinio atšilimo prisideda net 8%. Maisto pakuotės taip pat yra rimta problema, nes jų pagaminimas išskiria 15% daugiau CO2 nei pats maistas (LoveFoodHateWaste).

Kalėdų vakarienėr

Pasidarykite pirkinių sąrašą

Pirmas dalykas, kurį galima padaryti siekiant sumažinti atliekų kiekį, yra kruopščiai suplanuoti, ką pirksite. Pirkite tik tai, ko reikia, venkite nereikalingų papildomų produktų. Jei vis tik nusprendžiate juos pirkti, įsigykite tokius, kurie yra skardinėse ar šaldyti, kad ilgiau laikytų ir nereikėtų greitai išmesti.

Panaudokite likučius

Likučius galima paversti naujais patiekalais, kuriais galėsite mėgautis kitomis dienomis. Pavyzdžiui, likusias daržoves paverskite sriuba, o vištienos likučius - skaniais sumuštiniais. Likučius, kurių neplanuojate naudoti, užšaldykite. Gera idėja prieš Kalėdas atlaisvinti vietos šaldiklyje, kad turėtumėte vietos likučiams. Sandariai supakuokite bei paženklinkite likučius, kad žinotumėte, kur kas. Svarbu atkreipti dėmesį, kad bet kokia pagaminta mėsa gali būti užšaldyta ir atšaldyta tik vieną kartą.

Kalėdų vakarienė

Pirkite iš vietinių pardavėjų

Paskutinis, bet tikrai ne mažiau svarbus dalykas, kurį šiais metais galite padaryti siekdami ekologiškesnės Kalėdų vakarienės, tai, jei įmanoma, apsipirkti vietinėje parduotuvėje. Pirkite ir mėsą, ir daržoves!

Kai perkate iš vietinių pardavėjų, pavyzdžiui, ūkininkų, sutaupote kuro (taip mažiau kenkdami aplinkai) bei įsigyjate sveikesnį maistą (daržovės ir vaisiai nebūna apdirbti specialiais nokinimo chemikalais). Pirkdami mėsą iš vietinio ūkininko taip pat dažniausiai žinote, kad šiuo atveju gyvūnai gyveno geriau, su jais elgtąsi gražiau. O pirkdami ekologišką vištą ne tik padedate aplinkai, bet it gaunate skanesnį produktą.

Pirkdami iš vietinių taip pat dažniausiai tiesiog nueinate pėsčiomis ar pasiimate dviratį. Suprantame, kad pirkiniai gali būti sunkūs ir galbūt ne visada pavyks apsiprekinti pėsčiomis, tačiau galbūt į parduotuvę automobiliu važiuoti galite kartu su draugais, šeima ar kaimynais.

Kalėdų eglutė

O dabar apie visų taip laukiamą Kalėdų eglutę! Vaikams tai visada ypač džiaugsmingas laikas. Tačiau ar kada galvojote apie tai, kokia eglutė būtų ekologiškiausias sprendimas? Nors palyginus su dirbtine, gyva eglutė ekologiškai pranašesnė, yra tam tikrų dalykų, į kuriuos reikėtų atsižvelgti.

Apie dirbtines Kalėdų eglutes

Jei jūsų šeima jau turi plastikinę eglutę, įsitikinkite, kad ją naudosite mažiausiai 10 metų (WWF). Deja, bet daugelis plastikinių eglučių yra gaminamos iš PVC, kuriuo sunku atsikratyti (Greenpeace Canada). Jei ieškote naujos Kalėdų eglutės, prieš pirkdami dirbtinę gerai pagalvokite, nes plastiko gamyba yra ypač žalinga aplinkai.

Dirbtinė Kalėdų eglutė

Ieškome ekologiškos Kalėdų eglutės

Jei pasirinkote tikrą Kalėdų eglutę, yra tam tikrų aspektų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį. Jei patys planuojate kirsti eglutę, įsitikinkite, kad žinote vietos taisykles bei turite tam leidimą. Taip pat svarbu, kad netrukdytumėte laukinei gamtai.

Jei planuojate apsilankyti kalėdinių eglučių medelyne, įsitikinkite, kad medžiai turi FSC sertifikatą, tai reiškia, kad eglutės augintos atsakingai. Negana to, svarbu žinoti, ar ūkyje naudojami pesticidai. Kalėdų eglučių ūkiai taip pat turi įtakos biologinei įvairovei dėl monokultūros.

Tikra kalėdinė eglutė

Dėl šių priežasčių, prieš pasirinkdami eglutę šiais metais, būtinai pasidomėkite netoli jūsų esančių kalėdinių eglučių ūkių tvarumo politika (pvz., ar jie persodina eglutes po panaudojimo ir pan). Čia rasite daugiau informacijos apie tai, kaip ekologiškai pašalinti / atiduoti eglutę po panaudojimo (Greenpeace UK).

Ekologiškos Kalėdų dekoracijos

Ekologiškos Kalėdos nereiškia, kad turite tapti „pasidaryk pats“ ekspertais, viskas daug paprasčiau. Pirmiausia, ką galite padaryti, tai pakartotinai panaudoti senas dekoracijas! Dauguma pamiršta, kad apskritai namuose turi dekoracijas ar kaip jos atrodo. Tad pasikuiskite palėpėje ir atraskite, ką esate pamiršę.

Dėvėtų daiktų parduotuvės taip pat yra puiki išeitis. Tokiu būdu ne tik renkatės ekologišką sprendimą, bet ir sutaupote pinigų!

Stalo dekoravimui tiesiog pasinaudokite gamta. Išeikite į lauką ir prisirinkite nukritusių lapų. Šiuos gražiai suporuokite su žvake ir štai - turite nuostabų, ekologišką stalo papuošimą. Po to lapus panaudokite kompostui.

Kalėdų vakarienė

Šviesos dekoracijoms naudokite LED. LED dekoracijos naudoja iki 80% mažiau elektros ir ne taip kenkia aplinkai.

LED kalėdinės dekoracijos

Jeigu norite dar ekologiškesnių Kalėdų, pasitelkite kūrybą! Pabandykite pasigaminti „zero waste“ girliandų. Tam tiks išdžiovinti citrusinių vaisių griežinėliai ar popkornai, sunerti ant siūlo. Galite šias girliandas pasikabinti ant sienų, lubų ar naudoti kaip papildomą dekoraciją ant Kalėdų eglutės. Tai smagi ir šventiška, o svarbiausia, ekologiška puošmena namams!

Kalėdinės girliandos

Ekologiškos Kalėdos nebūtinai reiškia daugiau išleistų pinigų ar papildomo darbo, tereikia pasitelkti kūrybą, pagalvoti iš kito kampo, priimti sąmoningesnius sprendimus.


Ieškote, ką smagaus būtų galima nuveikti per Kalėdas su šeima? Peržiūrėkite mūsų bendruomenės puslapį, ten pilna žaidimų ir užsiėmimų idėjų.

Prisijunkite prie vaikų priežiūros bendruomenės!

Prisijunkite nemokamai